Aromatyczna, smaczna i mówią, że zdrowa
Co potrzeba:
- 3 kg malin,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu 96%,
- 1 l wody
Wykonanie:
Przebrane maliny wsypujemy do słoja, zalewamy wodą a następnie spirytusem. Mieszamy potrząsając słojem, zakręcamy i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce. Możecie przykryć słój ściereczką. Po tym czasie zlewamy nalew, czyli to, co się wytworzyło z malin do innego słoika i szczelnie zakręcamy a maliny zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień, ale kilka razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił i powstał sok. Po tygodniu powstały sok zlewamy do nalewu za pomocą sitka i gazy, żeby owoce nie przeleciały. Maliny możemy delikatnie wycisnąć, ale nalewka nie będzie wówczas klarowna. Płyny dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Oczywiście wypita szybciej jest również pyszna.
Smacznego i na zdrowie :))
maliny, spirytus, alkohol
Powiem krótko - zostałam oficjalnie przekonana :D Już kiedyś piłam podobną (może nawet taką samą?) z tajnego przepisu koleżanek. W końcu znalazłam mniej tajny przepis :D
OdpowiedzUsuńKurcze musi być pyszna :) Super :)
OdpowiedzUsuńWszystko ok tylko nigdy alkoholu nie rozcieńcza się wodą, tylko alkoholem
OdpowiedzUsuńI tu się mylisz, jak najbardziej można rozcieńczać wodą
Usuń