Nalewka z malin

Nalewka z malin


Aromatyczna, smaczna i mówią, że zdrowa

Co potrzeba:

  • 3 kg malin,

  • 1 kg cukru,

  • 1 l spirytusu 96%,

  • 1 l wody

Wykonanie:

Przebrane maliny wsypujemy do słoja, zalewamy wodą a następnie spirytusem. Mieszamy potrząsając słojem, zakręcamy i odstawiamy na 5 tygodni w ciemne miejsce. Możecie przykryć słój ściereczką. Po tym czasie zlewamy nalew, czyli to, co się wytworzyło z malin do innego słoika i szczelnie zakręcamy a maliny zasypujemy cukrem. Zakręcamy i odstawiamy na 1 tydzień, ale kilka razy dziennie potrząsamy słojem, żeby cukier się rozpuścił i powstał sok. Po tygodniu powstały sok zlewamy do nalewu za pomocą sitka i gazy, żeby owoce nie przeleciały. Maliny możemy delikatnie wycisnąć, ale nalewka nie będzie wówczas klarowna. Płyny dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek, zakręcamy szczelnie i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Oczywiście wypita szybciej jest również pyszna.

Smacznego i na zdrowie :))

maliny, spirytus, alkohol



4 komentarze:

  1. Powiem krótko - zostałam oficjalnie przekonana :D Już kiedyś piłam podobną (może nawet taką samą?) z tajnego przepisu koleżanek. W końcu znalazłam mniej tajny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcze musi być pyszna :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko ok tylko nigdy alkoholu nie rozcieńcza się wodą, tylko alkoholem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tu się mylisz, jak najbardziej można rozcieńczać wodą

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1