Placki ziemniaczane z jarmużem

Placki ziemniaczane z jarmużem


Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza. (źródło)

Co potrzeba:

  • 6 dużych ziemniaków,

  • 7 liści jarmużu,

  • 1 duża cebula,

  • 1 jajko,

  • 1 pełna łyżka maki pszennej,

  • Sól,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego,

  • 1 płaska łyżka margaryny lub oleju

  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Jarmuż dokładnie myjemy, wrzucamy do gotującej się wody na  5 minut, a następnie przekładamy do lodowatej wody na 3-4 minuty. Wystudzone liście odsączamy, wycinamy ogonki i twarde włókna, kroimy na drobne kawałki i przekładamy na patelnię z olejem lub roztopioną margaryną. Obsmażamy 3-4 minuty na dużym płomieniu pozbywając się nadmiaru wody. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę soli. Przekładamy do miski  do wystudzenia.  Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar płynu. Dodajemy pokrojoną bardzo drobno cebulę, mąkę, jajko, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, wystudzony jarmuż. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej w takiej ilości, żeby całe dno było nim pokryte, ogrzewamy na średnim płomieniu. Na rozgrzany, ale nie bardzo gorący olej kładziemy łyżką porcje przygotowanej masy formując je na kształt placków. Dobrze rozgrzany olej jest wówczas, kiedy położymy na nim masę, a na brzegach w trakcie smażenia zaczną być widoczne pęcherzyki.  Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Możemy je podawać ze śmietaną 12% – 18 %.

Smacznego :))

jarmuż

1 komentarz:

  1. Widzę, ze też jesteś fanką jarmużu. Świetne warzywo, szkoda, że zapomniane trochę.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1