Sałatka z buraków i papryki do słoików

Sałatka z buraków i papryki



Co potrzeba:

  • 10 średniej wielkości buraków czerwonych,

  • 6 dużych czerwonych papryk,

  • 6 dużych cebul
  • sól

Co potrzeba na zalewę:

  • 4 szklanki cukru,

  • 2 niepełne szklanki octu,

  • 2 szklanki oliwy

Składniki na zalewę wystarczają na 7 słoików litrowych.

Wykonanie:

Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w paski. Paprykę czyścimy i kroimy w paski do osobnej miski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki do osobnej miski. Wszystko solimy do smaku solą i zostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie cebulę i paprykę lekko odciskamy i przekładamy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Robimy zalewę ze składników na zalewę. Przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Wszystkie słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy, ustawiamy w garnku. Na dno garnka dajcie jakąś szmatkę, żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka.  Gotujemy 25 minut.

Smacznego :))

buraki, papryka, cebula, do słoików

2 komentarze:

  1. JEszcze z tydzień i ja wezmę się za buraki;)
    Taka sałatka buraczana ze słoika jest idealna na zimowe obiadki kiedy to smak warzyw ze sklepowych półek jest nijaki...
    P.S niedługo porównamy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis super !!! Kiedyś mnie tym poczęstowano i chciałam zrobić ale nie miałam przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1