Co potrzeba:
- 10 średniej wielkości buraków czerwonych,
- 6 dużych czerwonych papryk,
- 6 dużych cebul
- sól
Co potrzeba na zalewę:
- 4 szklanki cukru,
- 2 niepełne szklanki octu,
- 2 szklanki oliwy
Składniki na zalewę wystarczają na 7 słoików litrowych.
Wykonanie:
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy w paski. Paprykę czyścimy i kroimy w paski do osobnej miski. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki do osobnej miski. Wszystko solimy do smaku solą i zostawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie cebulę i paprykę lekko odciskamy i przekładamy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików. Robimy zalewę ze składników na zalewę. Przekładamy je do garnka i zagotowujemy. Wszystkie słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy, ustawiamy w garnku. Na dno garnka dajcie jakąś szmatkę, żeby słoiki nie dotykały bezpośrednio garnka. Gotujemy 25 minut.
Smacznego :))
buraki, papryka, cebula, do słoików
JEszcze z tydzień i ja wezmę się za buraki;)
OdpowiedzUsuńTaka sałatka buraczana ze słoika jest idealna na zimowe obiadki kiedy to smak warzyw ze sklepowych półek jest nijaki...
P.S niedługo porównamy przepis
Przepis super !!! Kiedyś mnie tym poczęstowano i chciałam zrobić ale nie miałam przepisu.
OdpowiedzUsuń