Przepis na paschę jest bardzo stary i pochodzi ze zbiorów mojej przyjaciółki Bogusi. Sama pascha jest bardzo delikatna w smaku i nie za słodka, z bakaliami przepyszna :))
Co potrzeba:
- 2 litry mleka 3,2%,
- 1/2 litra śmietany 18%,
- 8 jaj,
- 1 kostka masła,
- szklanka cukru pudru,
- 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,
- mały kieliszek spirytusu /0,25/,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- bakalie: orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa (ja daję dwa rodzaje TAKĄ i TAKĄ)
Co potrzeba na polewę:
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Jajka wbijamy do śmietany i razem ubijamy. Mleko musimy zgotować i do gorącego wlewamy śmietanę z jajkami. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu, żeby się nie gotowało, aż zacznie tworzyć się ser. Będzie go widać, jak ruszycie łyżką od dna. Ser musi być dość zwarty, ale nie za sztywny. Zostawiamy go do wystudzenia i zimny przelewamy przez złożoną 3 razy gazę. Ja używam do tego tetrowej pieluchy, którą również składam. Układam ją na dużym sicie ustawionym na garnku i czekam, aż trochę obcieknie. Potem zbieram rogi pieluchy, przewiązuję sznureczkiem na kształt sakiewki i wieszam nad zlewem na noc do obcieknięcia serwatki. Tego samego dnia przygotowuję również bakalie. Orzechy, migdały i rodzynki zalewam gorącą wodą i pozostawiam do rozmiękczenia. Z migdałów i orzechów musicie ściągnąć skórkę. Kiedy bakalie są namoczone, przelewamy je na sitko i pozostawiamy do odsączenia. Następnego dnia ucieramy masło z cukrem i po łyżce dokładamy masę twarogową. Następnie wlewamy powoli sok z cytryny i spirytus, dodajemy bakalie, skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną paschę wyjmujemy z tortownicy na paterę lub płaski talerz i polewamy polewą czekoladową.
Żeby zrobić polewę musimy wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i na małym płomieniu ogrzewać cały czas mieszając, aż zrobi nam się sos. Stygnącą polewą polewamy paschę i dekorujemy np. migdałami i skórką pomarańczową.
Smacznego :))
sernik, bakalie, skórka pomarańczowa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1