Co potrzeba:
- 1 kg skrzydełek,
Co potrzeba na marynatę:
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka curry w proszku,
- 1 łyżeczka chili w proszku,
Wykonanie:
Składniki na marynatę mieszamy w misce. Przekładamy skrzydełka do miski i wszystkie dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie Skrzydełka przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170° C na 35 minut na termoobieg. Następnie odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego :))
kurczak, olej sezamowy, sojowy , miód,
Mam olej sezamowy i za nic w świecie nie mogę go wykończyć, nie podchodzi mi smakowo choć sezam uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSkrzydełka prezentują się znakomicie. :)
Wyglądają i na pewno smakują pysznie. Na pewno spróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń