Galaretka z winogron do słoików

Galaretka z winogron do słoików

Dobrze mieć trochę słodkości w swoich zapasach na zimę. Taką galaretkę możemy jeść prosto ze słoika, nakładać na chleb, dodawać do herbaty, deserów, lodów, robić z nią koktajle… Na galaretkę nadają się wszystkie gatunki winogron, z ciemnych wychodzi ciemna galaretka

Co potrzeba:
  • Winogron,
  • Cukier,
  • Żelfix lub dżemix

Wykonanie:

Winogron płuczemy, pozbawiamy zgniłych części, wkładamy do sokownika w całości razem z ogonkami. Gotujemy, a powstający sok zbieramy w garnku. Do powstałego soku wsypujemy tyle cukru, ile uważamy za stosowne, uzyskując słodkość dla nas odpowiednią. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żelfix lub dżemix w takiej ilości, jaka jest podana na opakowaniu w stosunku do ilości soku, jaki otrzymaliśmy i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gorącą galaretkę przekładamy natychmiast do mniejszych słoików, wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, zostawiamy do wystudzenia. Tak przygotowanej galaretki nie musimy pasteryzować.

Smacznego :))

winogron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1