Dobrze mieć trochę słodkości w swoich zapasach na zimę. Taką
galaretkę możemy jeść prosto ze słoika, nakładać na chleb, dodawać do herbaty,
deserów, lodów, robić z nią koktajle… Na galaretkę nadają się wszystkie gatunki
winogron, z ciemnych wychodzi ciemna galaretka
Co potrzeba:
- Winogron,
- Cukier,
- Żelfix lub dżemix
Wykonanie:
Winogron płuczemy, pozbawiamy zgniłych części, wkładamy do
sokownika w całości razem z ogonkami. Gotujemy, a powstający sok zbieramy w garnku. Do
powstałego soku wsypujemy tyle cukru, ile uważamy za stosowne, uzyskując
słodkość dla nas odpowiednią. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy żelfix lub dżemix w takiej ilości, jaka jest podana na opakowaniu w stosunku do
ilości soku, jaki otrzymaliśmy i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gorącą galaretkę
przekładamy natychmiast do mniejszych słoików, wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, zostawiamy do
wystudzenia. Tak przygotowanej galaretki nie musimy pasteryzować.
Smacznego :))
winogron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1