Z podanego przepisu wychodzą dwa małe słoiki i pół
trzeciego, więc jeśli chcecie więcej sosu, musicie zwiększyć proporcje. Jednak
po pewnym czasie sos robi się mętny i lepiej zrobić go na świeżo. Zmętnienie
nie znaczy, że się coś popsuło, nadal jest dobry
Co potrzeba:
- 2 papryki chili,
- 4 średnie ząbki czosnku,
- 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 1 i 1/3 szklanki wody + do rozrobienia mąki
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wykonanie:
Papryki razem z pestkami i czosnek kroimy bardzo drobno,
przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet, cukier, sól i słodką paprykę,
doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotujemy 5 minut na
małym płomieniu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody tak, żeby można było ją
swobodnie przelać do sosu. Do gotującego się sosu przelewamy rozrobioną mąkę,
mieszamy dokładnie gotując jeszcze chwilę. Gorący sos przelewamy do słoiczków. Nie pasteryzujemy. Po otwarciu trzymamy w lodówce.
Smacznego :))
papryka chili, czosnek, ocet,
Uwielbiam taki sos :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, ja również :)
UsuńWygląda identycznie jak ten ze sklepu!
OdpowiedzUsuńSmakuje również identycznie :)
Usuń