Sos chili słodko ostry do słoików


Sos chili słodko ostry do słoików

Z podanego przepisu wychodzą dwa małe słoiki i pół trzeciego, więc jeśli chcecie więcej sosu, musicie zwiększyć proporcje. Jednak po pewnym czasie sos robi się mętny i lepiej zrobić go na świeżo. Zmętnienie nie znaczy, że się coś popsuło, nadal jest dobry

Co potrzeba:

  • 2 papryki chili,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 1 i 1/3 szklanki wody + do rozrobienia mąki
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Wykonanie:

Papryki razem z pestkami i czosnek kroimy bardzo drobno, przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, ocet, cukier, sól i słodką paprykę, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, a następnie gotujemy 5 minut na małym płomieniu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody tak, żeby można było ją swobodnie przelać do sosu. Do gotującego się sosu przelewamy rozrobioną mąkę, mieszamy dokładnie gotując jeszcze chwilę. Gorący sos przelewamy do słoiczków. Nie pasteryzujemy. Po otwarciu trzymamy w lodówce. 

Smacznego :))

papryka chili, czosnek, ocet, 

4 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1