Sałatka królewska z szynką, jajkiem, ananasem, porem, kukurydzą i selerem

Sałatka królewska z szynką, jajkiem, ananasem, porem, kukurydzą i selerem


Sałatka, którą pokocha większość. Delikatna w smaku, aromatyczna, doskonała na imprezy, ale też na śniadanie i kolację

Co potrzeba:
  • 300 g szynki lub ogonówki w kawałku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 4 plasterki ananasa z puszki,
  • 400 g pora,
  • 1 słoik selera konserwowego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

Pora oczyszczamy z twardych liści, odcinamy najpierw białą część, a następnie z pozostałej części wyciągamy ze środka miękkie zielone liście odrzucając zewnętrzne i twarde. Pora kroimy w półplasterki, dajemy na sitko, przelewamy 1,5 litra wrzącej wody, polewając go powoli i dokładnie, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, selera odsączonego z zalewy, odsączoną kukurydzę, wystudzonego pora, jajka pokrojone w drobną kostkę, ananasa pokrojonego w drobne kawałki, mieszamy, dodajemy 3 lub 4 łyżki majonezu w zależności od upodobania smakowego, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę do przegryzienia.

Smacznego :))

szynka, ogonówka, kukurydza, ananas, por, seler konserwowy, jajka, majonez

2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1