Sałatka, którą pokocha większość. Delikatna w smaku, aromatyczna, doskonała na imprezy, ale też na śniadanie i kolację
Co potrzeba:
- 300 g szynki lub ogonówki w kawałku,
- 1 puszka kukurydzy,
- 4 plasterki ananasa z puszki,
- 400 g pora,
- 1 słoik selera konserwowego,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 3-4 łyżki majonezu,
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
Pora oczyszczamy z twardych liści, odcinamy najpierw białą część, a następnie z pozostałej części wyciągamy ze środka miękkie zielone liście odrzucając zewnętrzne i twarde. Pora kroimy w półplasterki, dajemy na sitko, przelewamy 1,5 litra wrzącej wody, polewając go powoli i dokładnie, zostawiamy do wystygnięcia. Do miski dajemy szynkę pokrojoną w drobną kostkę, selera odsączonego z zalewy, odsączoną kukurydzę, wystudzonego pora, jajka pokrojone w drobną kostkę, ananasa pokrojonego w drobne kawałki, mieszamy, dodajemy 3 lub 4 łyżki majonezu w zależności od upodobania smakowego, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę do przegryzienia.
Smacznego :))
szynka, ogonówka, kukurydza, ananas, por, seler konserwowy, jajka, majonez
Świetna kompozycja sałatkowa!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń