Łopatka wieprzowa pieczona z tymiankiem

Łopatka wieprzowa pieczona z tymiankiem


Łopatka z tego przepisu wychodzi soczysta i delikatna. Można ją jeść na gorąco do obiadu i na zimno do kanapek


Co potrzeba:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,

  • 1 łyżka soli,

  • 7 ząbków czosnku,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 1 łyżka suszonego tymianku,

  • 7 łyżek oleju do smażenia

Wykonanie:

Łopatkę myjemy, robimy małe nacięcia w różnych miejscach, w które wciskamy ząbki czosnku, nacieramy solą, posypujemy z każdej strony tymiankiem i pieprzem i kładziemy na rozgrzany olej w garnku z powłoką teflonową lub ceramiczną. Obsmażamy bardzo krótko na większym płomieniu z każdej strony, a następnie dodajemy ziele angielskie, przykrywamy garnek szczelną pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 50 minut na termoobieg. Po tym czasie wyciągamy garnek, odwracamy mięso i pieczemy pod przykryciem jeszcze 30 minut. Jeśli po tym czasie łopatka jest jeszcze nie upieczona odwracamy i pieczemy następne 10 minut. Upieczoną łopatkę wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut, żeby mięso odpoczęło.

Smacznego :))

wieprzowina, pieczeń, tymianek

1 komentarz:

  1. Prosty i szybki przepis. Smacznie wygląda i chyba dam się skusić na takie pieczyste.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1