Maliny w syropie

Maliny w syropie


Z przepisu wychodzą pyszne, słodziutkie maliny, które razem z syropem można wykorzystać do deserów, herbaty, piwa, drinków…


Co potrzeba:

  • Maliny,

  • Cukier

Wykonanie:

Małe słoiki 0,25 l wypełniamy malinami i wsypujemy po 4 łyżki (100 g) cukru. Jeśli macie większe słoiki, musicie wsypać odpowiednio więcej cukru. Żeby zmieścić jak najwięcej malin w słoikach musicie w trakcie wsypywania popukać delikatnie dnem słoika o blat. Gotowe słoiki zakręcamy pokrywkami, wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy wodę do wysokości 2/3 słoików i gotujemy 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka, lub zostawiamy do wystudzenia. Po ugotowaniu słoiki nie będą wypełnione w całości, ponieważ maliny się skurczą.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1