Co potrzeba:
- Ogórki gruntowe mniejsze,
- Czosnek,
- Baldachy dojrzałego kopru,
- Opcjonalnie ostra suszona papryka,
- Sól,
- Woda
Wykonanie:
Ogórki myjemy, czosnek obieramy. Do czystych większych słoików kładziemy na dno 2-3 baldachy kopru z nasionami, 5 ząbków czosnku, układamy ciasno ogórki, na wierzch kładziemy 2-3 baldachy kopru i 4 ząbki czosnku. Jeśli chcecie, żeby ogórki były ostre w smaku, dodajcie kawałeczek suszonej ostrej papryki. Tak przygotowane ogórki zalewamy słoną wodą w proporcji 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody (ja daję zimną wodę z kranu). Wodę wlewamy do słoików zostawiając 1 cm od góry, ale wszystko musi być zalane wodą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na 3-5 dni na papierowy ręcznik, ponieważ pod wpływem fermentacji ze słoików zacznie wypływać woda. Kiedy cały proces się uspokoi dokręcamy mocno pokrywki i wynosimy ogórki w chłodne miejsce. Po pewnym czasie woda zrobi się trochę mętna, kiedy poruszycie słoikiem, ale to normalne zjawisko.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1