Co potrzeba:
- 1,5 kg dyni,
- 2 udka z kurczaka,
- 2 marchewki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej,
- 4 łyżeczki przyprawy typu Kucharek,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
Wykonanie:
Udka myjemy, dajemy do garnka, zalewamy wodą do 2,5 l i stawiamy na palnik na średni płomień. Dynię okrawamy ze skóry, pozbawiamy środka z pestkami, ścieramy na tarce na małych oczkach do miseczki 2 czubate łyżki i odstawiamy na bok. Resztę dyni kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki i dorzucamy do garnka. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajemy Kucharka i zmniejszamy płomień. Gotujemy na małym płomieniu tak, żeby gotowała się delikatnie 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso i dynia są miękkie. Wyłączamy płomień. Wyciągamy mięso z garnka, oddzielamy od kości i dajemy z powrotem do zupy, dodajemy natkę pietruszki. Jeśli zupa wygotowała się za bardzo, uzupełnijcie ją do 2,5 l wodą. Blenderem rozdrabniamy wszystkie składniki w zupie i włączamy z powrotem płomień pod garnkiem. W dużym kubku roztrzepujemy jajka, dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy, żeby rozetrzeć grudki. Dodajemy startą dynię, mieszamy dokładnie, a kiedy mieszanka się rozrzedzi od dyni dodajemy jeszcze 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Kiedy zupa zacznie się gotować, w miejsca, w których zaczyna wrzeć wlewamy łyżką małe porcje ciasta, tak, żeby tworzyły się kluseczki, które ugotowane wypływają na wierzch. Ciasto lejemy cały czas w miejsca wrzenia zupy. Na koniec mieszamy całą zupę łyżką i wyłączamy płomień.
Smacznego :))
kurczak, dynia, natka pietruszki, marchewka
ja gotuję tarte tarte kluseczki w osolonej wodzie i dodaję do zupy
OdpowiedzUsuń