Jest to łagodna sałatka, doskonała do obiadów
Co potrzeba:
- 4 kg ogórków gruntowych średniej wielkości,
- 1/2 kg cebuli,
- 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 1 szklanka oleju,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 i 1/2 łyżki soli,
- 1 duża główka czosnku,
- Ziele angielskie po 2 ziarna do każdego słoika,
Wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy w plasterki bez obierania i dajemy do większej miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników oprócz ziela angielskiego. Całość dokładnie mieszamy. Najpierw przekładamy do słoików sałatkę bez powstałego soku. Do każdego słoika wkładamy po 2 ziarna ziela angielskiego i rozlewamy po równo sok. Zakręcamy, układamy w garnku wyłożonym ściereczką, wlewamy wodę do wysokości 2/3 słoików i gotujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Po ugotowaniu możecie wyjąć słoiki na blat lub zostawić w garnku do ostudzenia.
Smacznego :))
ogórki, cebula, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1