Uwielbiam świeżutkie pieczywo z własnoręcznie upieczoną wędliną. Zapraszam Was do zrobienia domowego schabu. Przepis jest bardzo prosty, a schabik przepyszny.
Co potrzeba:
- 1 kg schabu bez kości,
- majeranek suszony,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 1 l wody
- 1,5 łyżki soli peklowej,
- 5 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 8 ziaren pieprzu,
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy, wkładamy schab, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy dokładnie świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem, w trzech miejscach obwiązujemy ciasno sznurkiem spożywczym. Układamy na folii aluminiowej, zawijamy szczelnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwijamy wierzch folii i odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego :))
schab wieprzowy, wieprzowina,
Rowniez przygotowuje domowe wedliny - przynajmniej wiem vo jem ;)
OdpowiedzUsuńSchab jest doskonały
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam :)
Usuńczy sol peklową mogę czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńPowinna być sól peklowa
UsuńPodjęłam wyzwanie zostały nędzne resztki w lodówce pycha polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakował :D
Usuń