Schab w majeranku peklowany

Schab w majeranku peklowany


Uwielbiam świeżutkie pieczywo z własnoręcznie upieczoną wędliną. Zapraszam Was do zrobienia domowego schabu. Przepis jest bardzo prosty, a schabik przepyszny.


Co potrzeba:

  • 1 kg schabu bez kości,

  • majeranek suszony,

  • 4 duże ząbki czosnku,

Co potrzeba na zalewę:

  • 1 l wody

  • 1,5 łyżki soli peklowej,

  • 5 liści laurowych,

  • 10 ziaren ziela angielskiego,

  • 8 ziaren pieprzu,

  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy, wkładamy schab, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy dokładnie świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę i majerankiem, w trzech miejscach obwiązujemy ciasno sznurkiem spożywczym. Układamy na folii aluminiowej, zawijamy szczelnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, delikatnie odwijamy wierzch folii i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego :))

schab wieprzowy, wieprzowina, 

7 komentarzy:

  1. Rowniez przygotowuje domowe wedliny - przynajmniej wiem vo jem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy sol peklową mogę czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podjęłam wyzwanie zostały nędzne resztki w lodówce pycha polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1