Często zdarza się, że wykorzystujemy do czegoś same żółtka, a białka pozostają i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić. Możecie je przelać do woreczka foliowego i zamrozić. Żeby ułatwić sobie pracę włóżcie woreczek do plastikowego pudełka, żeby białka się nie wylały, a kiedy zamarzną, wyjmijcie woreczek z pudełka, żeby nie zabierał miejsca w zamrażarce. Musicie jedynie napisać na woreczku lub karteczce przyczepionej do niego, ile jest białek. Takie białka można spokojnie ubijać, tylko muszą się dokładnie rozmrozić. Mogą posłużyć do upieczenia tego przepysznego ciasta.
Co potrzeba na ciasto:
- 6 jaj (tylko białka),
- 250 g masła,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 1 szklanka maku,
- 1 szklanka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g rodzynek,
- 3 łyżki skórki pomarańczowej w syropie,
- 1 łyżka skórki cytrynowej w syropie
Co potrzeba na polewę:
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki ciemnego kakao,
- 1 łyżka masła
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem, kiedy napęcznieją odsączamy na sitku. Masło roztapiamy, zostawiamy do przestudzenia, a następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ucieramy chwilę, dodajemy bakalie i suchy mak !!! Mieszamy, dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy dokładnie, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę na funkcji pieczenia góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne przekładamy na talerz.
Robimy polewę:
Wszystkie składniki na polewę dajemy do rondelka, ogrzewamy na małym płomieniu cały czas mieszając, aż masa się połączy i będzie się lała z łyżki cienkim, dość gęstym, nieprzerwanym strumieniem, tzw. „do nitki”. Gorącą polewą smarujemy wierzch i boki ciasta, posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
Smacznego :))
wiórki kokosowe, kokos, mak, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, bakalie, ciasto na białkach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1