Sos, który doskonale pasuje do ziemniaków i makaronu
Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 kg pieczarek,
- olej do smażenia,
- sól,
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 2 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka-patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju, smażymy do wyparowania płynu na średnim płomieniu, często mieszając, żeby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę soli. Do gotowego mięsa wlewamy 2 szklanki ciepłej wody, mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 40 minut na termoobieg. W między czasie obieramy pieczarki, kroimy w średnie kawałki i smażymy w kilku porcjach na 2 łyżkach oleju każdą porcję. Nie smażcie od razu dużej ilości pieczarek, ponieważ wypuszczą dużą ilość wody i zamiast się smażyć, będą się gotować. Garnek-patelnię z mięsem wyjmujemy z piekarnika, stawiamy na średni płomień, dodajemy usmażone pieczarki, dolewamy 2 szklanki wody, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy z kilkoma łyżkami płynu z mięsa, przelewamy do mięsa, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy dokładnie. Gotujemy 5-7 minut, żeby sos zgęstniał. Próbujemy, czy potrawa jest wystarczająco słona, dodajemy pieprz do smaku.
Smacznego :))
łopatka wieprzowa, natka pietruszki, pieczarki, śmietana 18%, wieprzowina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1