Co potrzeba:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 5 dużych cebul,
- 3 mięsiste papryki,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki,
- 2 łyżki mielonej papryki słodkiej,
- 3 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki smalcu,
- sól,
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski i oprószamy 1/2 łyżeczki soli. Cebulę kroimy w większą kostkę, smażymy do zrumienienia na smalcu. Dodajemy pokrojone mięso, smażymy razem 15 minut, mieszając, żeby się nie przypaliło na małym płomieniu. Dolewamy 1 litr wody, dusimy pod przykryciem 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, ostrą i słodką paprykę w proszku, pomidory z puszki, 1 płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, posiekany bardzo drobno czosnek. Dusimy 15 minut, a następnie dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i dusimy jeszcze 10 minut. Spróbujcie, czy dla Was jest wystarczająco doprawione.
Smacznego :))
łopatka, wieprzowa, pomidory, ziemniaki, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1