Z przepisu wychodzi 8 bardzo smacznych bułek, które smakują zarówno z wędliną, jak i z dżemem.
Co potrzeba:
- 2 szklanki maki pszennej typ 650,
- 2/3 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850,
- 100 ml mleka,
- 100 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 niepełna łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju + 1 łyżeczka oleju,
- ½ szklanki pestek słonecznika,
- 1 jajko + 1 do smarowania
Wykonanie:
W szklance mieszamy ciepłe mleko z ciepłą wodą, do pojemnika odmierzamy obie mąki. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy połowę wody z mlekiem, dajemy cukier i 3 łyżki z odmierzonej mąki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodajemy jajko, 1 łyżkę oleju, sól, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę mąki, mieszamy łyżką, a kiedy już nie będzie to możliwe wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 minut. Wsypujemy pestki słonecznika, zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z miski, miskę smarujemy 1 łyżeczką oleju, wkładamy z powrotem ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyciągamy na blat posypany niewielką ilością mąki, formujemy wałek, który dzielimy na 8 równych części, następnie z każdego kawałka znów formujemy dość długie wałeczki. Musicie je troszkę poprószyć mąką, żeby się nie kleiły. Bierzemy wałeczek tak, jakby był sznurkiem i robimy luźny supełek, a następnie jeden koniec wałeczka przekładamy od góry przez otwór supełka, a drugi od spodu, dociskamy końce, żeby się nie odkleiły i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Między bułkami musicie zachować odstępy, żeby się za bardzo nie posklejały w trakcie pieczenia, ponieważ będą jeszcze trochę rosły. Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 20 minut na funkcji góra – dół. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :))
słonecznik, pestki słonecznika,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1