Ciasto ananasowe z wiórkami kokosowymi

Ciasto ananasowe z wiórkami kokosowymi


Jest to bardzo delikatne ciasto, nie za słodkie, na delikatnym biszkopcie, który jest tak nasączony, że rozpływa się w ustach.


Co potrzeba na biszkopt:

  • 6 jaj,

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Co potrzeba na masę ananasową:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru,

  • 2 puszki ananasów,

  • 2 łyżki cukru

  • 250 g masła,

  • 4 żółtka,

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Co potrzeba na masę kokosową:

  • 4 białka,

  • ¾ szklanki cukru pudru,

  • 100 g wiórek kokosowych

Co potrzeba do nasączenia:

  • 1 szklanka ciepłej wody,

  • sok z połowy dużej cytryny

Wykonanie:

Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu. Zimny nasączamy bardzo mocno wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na soku z ananasów gotujemy budyń. Ciepły miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Dodajemy pokrojone drobno ananasy. Dokładnie mieszamy i nakładamy na nasączony biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy, nakładamy na krem i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego :))

wiórki kokosowe, kokos, ananas, biszkopt, budyń

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1