Jest to bardzo delikatne ciasto, nie za słodkie, na delikatnym biszkopcie, który jest tak nasączony, że rozpływa się w ustach.
Co potrzeba na biszkopt:
- 6 jaj,
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Co potrzeba na masę ananasową:
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 2 puszki ananasów,
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła,
- 4 żółtka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Co potrzeba na masę kokosową:
- 4 białka,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 100 g wiórek kokosowych
Co potrzeba do nasączenia:
- 1 szklanka ciepłej wody,
- sok z połowy dużej cytryny
Wykonanie:
Biszkopt pieczemy według TEGO przepisu. Zimny nasączamy bardzo mocno wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na soku z ananasów gotujemy budyń. Ciepły miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i miękkim masłem. Dodajemy pokrojone drobno ananasy. Dokładnie mieszamy i nakładamy na nasączony biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy, nakładamy na krem i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :))
wiórki kokosowe, kokos, ananas, biszkopt, budyń
Kokos + ananas= prawdziwie tropikalny smak
OdpowiedzUsuń