Pyszne śniadanko na udany dzień. Podane proporcje są, w zależności od apetytu, dla jednej lub dwóch osób.
Co potrzeba:
- 4 plastry szynki,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka margaryny lub masła
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy szynkę tak, żeby nie zachodziła na siebie i smażymy na średnim płomieniu na rumiano z jednej strony, a następnie odwracamy, układamy po dwa plasterki na sobie tak, żeby smażył się tylko jeden z dwóch plastrów. Zrumienione plastry zamieniamy miejscami tak, żeby na spodzie były te niezrumienione i wbijamy na nie jajka. Stukamy w jajko nożem, żeby nieznacznie pękło, kciukami rozwieramy skorupkę i wylewamy delikatnie zawartość na szynkę. Musimy wylewać ostrożnie i tuż nad patelnią, żeby nie pękło żółtko. Smażymy na małym płomieniu, aż do ścięcia się białka. Przekładamy ostrożnie na talerz za pomocą szerokiej łopatki.
Smacznego :))
szynka, jajka,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1