Jajka sadzone na szynce

Jajka sadzone na szynce


Pyszne śniadanko na udany dzień. Podane proporcje są, w zależności od apetytu, dla jednej lub dwóch osób.


Co potrzeba:

  • 4 plastry szynki,

  • 2 jajka,

  • 1 łyżeczka margaryny lub masła

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy szynkę tak, żeby nie zachodziła na siebie i smażymy na średnim płomieniu na rumiano z jednej strony, a następnie odwracamy, układamy po dwa plasterki na sobie tak, żeby smażył się tylko jeden z dwóch plastrów. Zrumienione plastry zamieniamy miejscami tak, żeby na spodzie były te niezrumienione i wbijamy na nie jajka. Stukamy w jajko nożem, żeby nieznacznie pękło, kciukami rozwieramy skorupkę i wylewamy delikatnie zawartość na szynkę. Musimy wylewać ostrożnie i tuż nad patelnią, żeby nie pękło żółtko. Smażymy na małym płomieniu, aż do ścięcia się białka. Przekładamy ostrożnie na talerz za pomocą szerokiej łopatki.

Smacznego :))

szynka, jajka,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1