Naleśniki z tego przepisu wychodzą fantastycznie puszyste, słodkie, po prostu przepyszne
Co potrzeba na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1/2 l mleka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli
Co potrzeba na nadzienie:
- 330 g śmietany 30%,
- 1 puszka brzoskwiń,
- Dżem truskawkowy,
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło roztapiamy, ale nie do końca. Troszkę masła (ok. 1 łyżki) powinno pozostać nieroztopione. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy dokładnie w misce. W cieście powinny być widoczne grudki. Jest to właśnie to nieroztopione masło. Ciasto zostawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło, a następnie mieszamy i nakładamy porcjami na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. Śmietanę ubijamy na sztywno, brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na kawałki. Na połówkę naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany, porcję brzoskwiń, składamy na pół i znowu na pół. Na wierzch dajemy kleksa bitej śmietany, dżemu, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :))
Żaden naleśnikożerca nie przeszedłby obojętnie :)
OdpowiedzUsuń