Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko


Naleśniki z tego przepisu wychodzą fantastycznie puszyste, słodkie, po prostu przepyszne



Co potrzeba na ciasto:

  •  2 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • 1/2 l mleka,

  • 3/4 szklanki cukru pudru,

  • 100 g masła,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • szczypta soli

Co potrzeba na nadzienie:

  • 330 g śmietany 30%,

  • 1 puszka brzoskwiń,

  • Dżem truskawkowy,

  • Cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło roztapiamy, ale nie do końca. Troszkę masła (ok. 1 łyżki) powinno pozostać nieroztopione. Wszystkie składniki razem z masłem mieszamy dokładnie w misce. W cieście powinny być widoczne grudki. Jest to właśnie to nieroztopione masło. Ciasto zostawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło, a następnie mieszamy i nakładamy porcjami na rozgrzanej, suchej patelni. Smażymy naleśniki na rumiano z dwóch stron. Śmietanę ubijamy na sztywno, brzoskwinie wyjmujemy z syropu, kroimy na kawałki. Na połówkę naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany, porcję brzoskwiń, składamy na pół i znowu na pół. Na wierzch dajemy kleksa bitej śmietany, dżemu, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :))

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1