Rewelacyjne ciasto na ekstra kruchym cieście. Jest bardzo smaczne, lekkie i nieprzesłodzone. Jest to przepis na dużą blachę o wymiarach 28 x 36 cm
Co potrzeba na ciasto:
- 1,5 litrowego słoika dżemu z jabłek ,
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 200 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 3 łyżki cukru
Co potrzeba na masę:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki pełne cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
Wykonanie:
Zimne masło kroimy na kawałki, siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę siekamy. Bardzo dobrze miesza się to ciasto za pomocą robota wyposażonego w misę. Po zmieszaniu składników zagniatamy szybko ciasto na blacie, dzielimy na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 ciasta. Każdy kawałek zawijamy osobno w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone 2/3 ciasta ścieramy na blachę na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie na powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut na funkcję pieczenia góra – dół. Będzie to nasz spód ciasta. Blachę z upieczonym spodem wyciągamy do wystudzenia. W tym czasie robimy masę. Ubijamy białka na sztywno, dosypujemy cukier i cukier waniliowy, chwilę ucieramy, dosypujemy budyń w proszku, kurkumę, znów chwilę ucieramy. Kiedy masa będzie sztywna dolewamy olej, ucieramy do połączenia składników i wykładamy całą masę na upieczony spód. Rozprowadzamy masę równomiernie, na masę wykładamy najlepiej po łyżce smażone jabłka i ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Rozprowadzamy je równomiernie na owocach. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 – 45 minut na funkcję pieczenia góra – dół.
Smacznego :))
jabłka,
Wspaniałe ciasto takie jak lubię.
OdpowiedzUsuńPychotka! pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń