Jeśli chcecie zrobić dżem na zimę, musicie zwiększyć ilość produktów.
Co potrzeba:
- 10 jabłek,
- 5 łyżek cukru (opcjonalnie, jeśli mamy słodkie jabłka nie dodajemy cukru)
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub drobniej i wycinamy środki. Tak przygotowane umieszczamy w garnku najlepiej teflonowym lub ceramicznym, wsypujemy cukier, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym płomieniu, aż jabłka się rozgotują. Musimy co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Rozgotowane jabłka powinny puścić sok, wówczas zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na bardzo małym płomieniu często mieszając. W miedzy czasie sprawdzamy smak dżemu. Jeśli uważacie, że jest mało słodki, dosypcie cukru. Gotujemy do czasu, aż dżem będzie gęsty i zmieni nieco kolor na ciemniejszy. Jeśli nie wykorzystamy dżemu na bieżąco, przekładamy go do małych słoiczków, wypełniając pod brzeg, zakręcamy i gotujemy ok 20 minut. Gorące słoiczki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem na 5 minut.
Smacznego :))
jabłka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1