Dżem z jabłek

Dżem z jabłek
Jest to przepis na bardzo małą porcję, która stanowi bazę do innych wariacji smakowych :))

Jeśli chcecie zrobić dżem na zimę, musicie zwiększyć ilość produktów.


Co potrzeba:

  • 10 jabłek,

  • 5 łyżek cukru (opcjonalnie, jeśli mamy słodkie jabłka nie dodajemy cukru)

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki lub drobniej i wycinamy środki. Tak przygotowane umieszczamy w garnku najlepiej teflonowym lub ceramicznym, wsypujemy cukier, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na małym płomieniu, aż jabłka się rozgotują. Musimy co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Rozgotowane jabłka powinny puścić sok, wówczas zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na bardzo małym płomieniu często mieszając.  W miedzy czasie sprawdzamy smak dżemu. Jeśli uważacie, że jest mało słodki, dosypcie cukru. Gotujemy do czasu, aż dżem będzie gęsty i zmieni nieco kolor na ciemniejszy. Jeśli nie wykorzystamy dżemu na bieżąco, przekładamy go do małych słoiczków, wypełniając pod brzeg, zakręcamy i gotujemy ok 20 minut. Gorące słoiczki wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem na 5 minut.

Smacznego :))

jabłka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1