Ogórki kanapkowe z selerem naciowym w zalewie curry do słoików

 

Ogórki kanapkowe z selerem naciowym w zalewie curry do słoików

Kto powiedział, że ogórki kanapkowe mogą być tylko na kanapki. Nic z tych rzeczy, doskonale smakują również jako dodatek do obiadu. Z przepisu wychodzi ok. 10 litrowych słoików

Co potrzeba:

  • 4 kg większych ogórków,
  • 1 szt. selera naciowego,
  • 1 liść laurowy na słoik,
  • 2 szt. ziela angielskiego na słoik,
  • Gorczyca

Co potrzeba na zalewę:

  • 10,5 szklanki wody,
  • 3,5 szklanki cukru,
  • 3,5 szklanki octu spirytusowego 10%,
  • 7 łyżek curry,
  • 3,5 nieczubatych łyżek soli

Wykonanie:

Ogórki myjemy, kroimy do dużej miski w plastry ok. 3 mm wzdłuż ogórków. Do osobnej miseczki dajemy seler naciowy pokrojony w ok 1,5 cm kawałki. Do każdego słoika dajemy po jednym liściu laurowym, 2 szt. ziela angielskiego, 1 płaską łyżeczkę gorczycy, układamy ciasno pokrojone ogórki, na wierzch dajemy seler naciowy rozdzielony po równo do każdego słoika. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do garnka, mieszamy doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy płomień. Gorącą zalewę wlewamy do każdego słoika, ale pamiętajcie, żeby cały czas ją mieszać, żeby curry nie opadło na dno garnka. Wycieramy brzegi słoików, zakręcamy, wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Ugotowane słoiki wyciągamy na blat wyłożony ścierką, nie odwracamy.

Smacznego :))

ogórki, ocet, curry

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1