Jest to przepis na 4 litrowe słoiki
Co potrzeba:
- Tyle ogórków, żeby napełnić 4 litrowe słoiki,
- 32 ząbki czosnku,
- 8 liści laurowych,
- 8 baldaszków dojrzałego kopru,
- 16 sztuk ziela angielskiego,
- 4 łyżki gorczycy
Co potrzeba na zalewę:
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%,
- 3 i 1/2 szklanki wody (zimnej z kranu),
- 1 łyżka cukru,
- 2 niepełne łyżki soli,
Wykonanie:
Ogórki myjemy w zimnej wodzie. Na dno czystych słoików układamy 1 szt. koperku, 4 ząbki czosnku, 2 szt. ziela angielskiego, 1 liść laurowy, wkładamy ogórki tak ciasno, jak się da. Na wierzch dajemy 4 ząbki czosnku, 2 szt. Ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżkę gorczycy, przykrywamy koperkiem.
Robimy zalewę:
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy sól i cukier, gotujemy do momentu wrzenia. Gotową zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. 20 minut.
Smacznego :))
korniszony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1