Słodka i aromatyczna
Co potrzeba:
- 1 kg jeżyn,
- 750 g cukru,
- 0,5 l czystej wódki 40%,
- 250 ml spirytusu 96%
Wykonanie:
Jeżyny przebieramy i przekładamy do słoja. Zasypujemy cukrem, zakręcamy szczelnie słój i odstawiamy na 10 dni w ciepłe miejsce. Słój przykryjcie ścierką, żeby jeżyny miały ciemno. Co jakiś czas potrząsajcie słojem, żeby cukier dobrze mieszał się z jeżynami. Po tym czasie dolewamy spirytus, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na kolejne 10 dni, ponownie przykrywamy i potrząsamy słojem co jakiś czas. W słoju zacznie powstawać co raz więcej soku. Następnie zlewamy powstały sok do drugiego słoja, zakręcamy szczelnie i odstawiamy, natomiast do owoców wlewamy wódkę i również zakręcamy. Słoje przykrywamy i odstawiamy na tydzień. Po tym czasie sok z owoców przelewamy do pierwszego soku i mieszamy. Ja to robię przez sitko z gazą. Wymieszane soki przepuszczamy ponownie przez gazę i rozlewamy do butelek, szczelnie korkujemy i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce. Owoce przekładamy do słoiczków i w ten sposób stajemy się posiadaczami pysznych owoców w spirytusie, które możemy wykorzystać np. do zrobienia TAKIEGO deseru :))
Oczywiście, jeśli napijecie się wcześniej nalewki, niż to jest w przepisie, na pewno nic się nie stanie :))
Smacznego i na zdrowie :))
jeżyny, wódka, spirytus, alkohol
jeśli wypijecie wcześniej to "nic się nie stanie" , ale jeśli poczekacie te pół roku.... to będzie naprawdę warte tego czekania, wiem bo sprawdziłam :)
OdpowiedzUsuń