Jeśli znudziły się Wam pospolite kotlety mielone, przyrządźcie je nieco inaczej, a mianowicie jak befsztyk. Podany z cebulką jest wspaniałym i smacznym daniem
Co potrzeba:
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka),
- 1 łyżeczka pieprzu,
- sól,
- 4 łyżki wody,
- olej,
- mąka pszenna,
- 5 średnich cebul
Wykonanie:
Cebulę kroimy w półplasterki, dusimy na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju. Pod koniec duszenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę pieprzu, 1 niepełną łyżeczkę soli, wodę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej ręką. Formujemy okrągłe, grube na 3 cm kotlety. Jeśli macie kokilkę, to za jej pomocą możecie zrobić równiutkie befsztyki. Napełnijcie kokilkę mięsem do odpowiedniej wysokości, a następnie wytrząśnijcie go na deskę. Befsztyki obtaczamy w mące, delikatnie je ścieśniamy w dłoni i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia na średnim płomieniu, odwracamy je kilkakrotnie w trakcie smażenia. Na usmażone befsztyki nakładamy duszoną cebulkę.
Smacznego :))
mięso mielone, wołowina, wieprzowina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1