Nazywane też pączkami hiszpańskimi lub ciastkami parzonymi. Delikatne w smaku i lekkie jak puch. Ciasta wystarcza na ok. 30 gniazdek
Co potrzeba:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła
- olej do smażenia
Co potrzeba na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, szczyptę soli, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, wsypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy dokładnie, aż do momentu, kiedy zrobi nam się piękna, jednolita kluska. Garnek zestawiamy z palnika i zostawiamy do wystudzenia. Zimną kluskę przekładamy do miski, dodajemy jajka i miksujemy wszystko na gładką masę. Przygotowujemy papier do pieczenia: tniemy go na kawałki o wymiarach 10 x 10 cm i układamy na blacie błyszczącą stroną papieru do góry. Nie trzeba go niczym smarować. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki, na każdym papierze wyciskamy po jednym gniazdku o średnicy ok. 3,5-4 cm. Jeśli macie końcówkę, która robi cienkie paski, wyciśnijcie potrójną wysokość gniazdek. Ciasto troszkę poprzechyla się na boki, ale nie ma to znaczenia, smak pozostanie ten sam. Do szerokiego garnka wlewamy olej na wysokość 4 cm od dna, rozgrzewamy go, ale nie dopuszczamy do wrzenia. Możecie sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany wkładając końcówkę drewnianej łyżki do oleju, jeśli przy drewnie zaczynają robić się bąbelki, to znaczy, że temperatura jest właściwa. Przygotowane gniazdka wkładamy na olej papierem do góry, po chwili odrywamy go od gniazdek i wyrzucamy. Możecie to robić za pomocą szczypiec, lub dwóch patyczków do szaszłyków, papier odchodzi lekko. Ciasto w trakcie smażenia będzie się powiększać. Smażymy na delikatnie miodowy kolor z dwóch stron. Możecie odwracać kilkakrotnie, aż do zrumienienia. Pierwsza porcja smaży się dłużej, następne bardzo szybko i musicie pilnować, żeby się za bardzo nie przyrumieniły. Wyjęte gniazdka układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Robimy lukier: wszystkie składniki na lukier mieszamy łyżką w dużym kubku na gładką masę, gotowym lukrem smarujemy lub polewamy gniazdka.
Smacznego :))
ciasto parzone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1