Przepis jest na dużą porcję ok. 12 szt. roladek
Co potrzeba:
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości, okrągłej,
- 1 słoik musztardy sarepskiej,
- 2 średnie cebule,
- 250 g boczku wędzonego surowego,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego,
- sól,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 łyżek oleju,
Wykonanie:
Mięso kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości, rozbijamy na cienkie kotlety, posypujemy solą z dwóch stron. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, cebulę kroimy w półplasterki, boczek kroimy w plasterki. Kotlety rozkładamy na desce, połówkę kotleta smarujemy musztardą, na to układamy ćwiartkę ogórka, plasterek boczku, 2-3 półplasterki cebuli, mięso zwijamy ciasno w roladkę. Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju na dużej, głębokiej patelni, która nadaje się do piekarnika. Przy układaniu roladek na patelni pamiętajcie, żeby miejsce łączenia mięsa dać na spód, w ten sposób nie będziecie musieli spinać wykałaczkami. Roladki obsmażamy z każdej strony, a na koniec dajemy z powrotem miejscem łączenia na spód. Obsmażone mięso zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, każdą roladkę posypujemy pieprzem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy 60 minut następnie zdejmujemy pokrywkę, pieczemy 20 minut, odwracamy i pieczemy jeszcze 20 minut. Roladki zaczną się przyrumieniać. Po tym czasie mięso powinno być kruche. Gdyby się okazało, że roladki są jeszcze twarde, przykryjcie patelnię pokrywką i pieczcie 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od mięsa, jakie mamy. Powstały z pieczenia płyn jest doskonałym sosikiem, którym polewamy roladki na talerzu.
Smacznego :))
szynka wieprzowa, musztarda, boczek, cebula, ogórki kiszone, ogórek kiszony, wieprzowina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1