Mięso kaczki to znakomite źródło witamin grupy B, a ponadto żelaza, fosforu, białka, potasu. Jest na tyle tłuste, że do pieczenia i duszenia nie potrzeba dodawać tłuszczu. Mięso z tego przepisu jest delikatnie słodko-pikantne
Co potrzeba:
- 1 szt. kaczki o wadze 2-2,3 kg,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 pełne łyżki tymianku suszonego,
- 1 płaska łyżka soli,
- 3 jabłka kwaskowe (Szara Reneta, Ligol),
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka płaska cynamonu
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z tymiankiem, solą i papryką. Z kaczki odcinamy szyję i skrzydła (możemy na tym ugotować dowolną zupę), nacieramy w środku i na zewnątrz wymieszanymi przyprawami. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na pół. Jabłka posypujemy cynamonem. Wypełniamy kaczkę jabłkami, spinamy wykałaczkami . Te jabłka, które się nie zmieszczą układamy w garnku do pieczenia. Kaczkę kładziemy piersiami do góry na jabłkach, wlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy 200°C i pieczemy ok. 90 minut do miękkości i zrumienienia. Jeśli macie garnek do pieczenia z bardzo szczelną pokrywką nie musicie dodawać wody. Piekąc kaczkę należy liczyć ok. 20 minut na każde 500 g mięsa.
Smacznego :))
kaczka, jabłka, czosnek
Witam!!! Dziękuję za super przepisy!!! Chciałabym z nich skorzystać tylko dlaczego nie można wydrukować?Dużo pisania a tak przepis wydrukowany i można byłoby robić!!! Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuń