Karkówka wieprzowa w musztardzie

Karkówka wieprzowa w musztardzie



Co potrzeba:
  • 1 kg karkówki bez kości,

  • 1 słoiczek musztardy rosyjskiej (180 g),

  • 2 łyżki miodu płynnego,

  • 5 ząbków czosnku,

  • 2 pełne łyżeczki suszonego tymianku,

  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
Wykonanie:

Karkówkę myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Resztę składników mieszamy w misce, wkładamy karkówkę, rozprowadzamy marynatę dokładnie na mięsie, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso układamy na dużej patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, tak, żeby nie nachodziło na siebie. Jeśli została Wam marynata w misce, wyłóżcie ją na mięso. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 40 minut na termoobiegu, następnie odwracamy mięso, pieczemy 30 minut, a następnie znów odwracamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie mięso powinno być już kruche.

Smacznego :))

karkówka, wieprzowina, musztarda rosyjska, miód, sos sojowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1