Chleb codzienny pszenno-żytni ze słonecznikiem na miodzie

Chleb codzienny pszenno-żytni ze słonecznikiem na miodzie

Nazwałam ten chleb codziennym, ponieważ można go jeść codziennie, bez obawy, że się znudzi. Z przepisu wychodzi doskonały, lekki chleb, który po wystudzeniu zawinięty w ściereczkę i włożony do chlebaka utrzyma świeżość przez kilka dni. Doskonały do wędlin, warzyw, dżemów, zup...



Co potrzeba:

  • 150 g zakwasu dokarmionego dzień wcześniej przepis TUTAJ,

  • 220 g mąki żytniej 720,

  • 200 g mąki pszennej 650,

  • 250 ml letniej wody,

  • 10 g świeżych drożdży,

  • 1 pełna łyżka płynnego miodu,

  • 1 czubata łyżeczka soli,

  • 3 pełne łyżki pestek słonecznika

Wykonanie:

Do miski dajemy zakwas, wodę i drożdże, mieszamy, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy miód, sól, mieszamy, dodajemy mąkę żytnią, mieszamy. Kiedy grudki zrobią się bardzo małe dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy drewnianą łyżka 3-4 minuty. Ciasto będzie kleiste i trochę ciężko się będzie mieszało, ale nie podsypujcie mąki. Miskę przykrywamy, odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno urosnąć. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy ciasto, przekładamy do podłużnego garnka typu "gęsiarka"lub naczynia żaroodpornego posmarowanego dokładnie olejem i dopiero wówczas wyłożonego papierem do pieczenia. Będzie Wam łatwo wyjąć upieczony chleb. Rozprowadzamy ciasto równomiernie, wyrównując go łyżką moczoną w wodzie. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na 1 godzinę już bez przykrycia. Ciasto fajnie rośnie, a każde pukniecie w garnek lub dotykanie powierzchni ciasta powoduje, że opada. Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210°C, pieczemy 15 minut na funkcji góra-dół, a potem zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z garnka z papierem na deskę i zostawiamy do wystygnięcia. Wyjęty chleb będzie miał bardzo twardą skórkę, która po chwili zmięknie i papier łatwo się odklei.

Smacznego :))

mąka żytnia, mąka pszenna, pestki słonecznika, słonecznik, zakwas

3 komentarze:

  1. Chyba znalazłem fajny przepis na domowy chlebek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy można zamienić miód na cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sama nazwa chleba wskazuje jest on na miodzie, ale oczywiście, że można

      Usuń

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1