Co potrzeba:
- 2 kg żeberek,
- 8 dużych cebul,
- 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej,
- 4 sztuki ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- sól,
- pieprz,
- słodka mielona papryka,
- olej do smażenia
Wykonanie:
Żeberka kroimy na kawałki ok. 5 cm szerokości, tak, żeby każdy kawałek miał kostkę, z każdej strony posypujemy solą, pieprzem, papryką, układamy w misce, miedzy kawałki mięsa wkładamy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie cebulę kroimy w półksiężyce. Żeberka wyjmujemy z miski bez płynu, obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej, dużej patelni z 4 łyżkami oleju. Do obsmażonych żeberek wlewamy płyn z miski i ½ szklanki ciepłej wody, na wierzch dajemy równomiernie cebulę, kładziemy kupkami musztardę, posypujemy 1 płaską łyżeczką soli, przykrywamy szczelną pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C Pieczemy 60 minut na termoobiegu. Po tym czasie odwracamy mięso tak, żeby cała cebula była pod mięsem, pieczemy jeszcze 15 minut. Powstanie dużo sosu własnego, który możecie zmiksować, albo podawać z mięsem bez miksowania. W razie potrzeby doprawcie wszystko pieprzem i solą.
Smacznego :))
żeberka wieprzowe, wieprzowina, cebula, musztarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1