Przepis przewidziany jest na 12 sporych bułek, jeśli nie zjecie wszystkich w ciągu dwóch dni, zróbcie z połowy przepisu, bo bułeczki są pyszne, ale najlepsze świeże
Co potrzeba na bułki:
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 czubate łyżki cukru,
- ¾ szklanki ciepłego mleka,
- 50 g stopionego masła,
- 1 jajko + 1 do posmarowania
Co potrzeba na masę serową:
- 500 g białego tłustego sera w kawałku,
- 2 żółtka,
- 4-5 płaskich łyżek cukru,
- 2 pełne łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki miękkiego masła
Co potrzeba na lukier:
- 2 łyżki czubate cukru pudru,
- 1 łyżka zimnej, przegotowanej wody,
- 1 łyżka cytryny
Wykonanie:
W misce mieszamy pokruszone drożdże z bardzo ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami z odmierzonej mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajko, bardzo ciepłe roztopione masło, mieszamy i ugniatamy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto trochę się lepi i raczej nie mieszajcie go ręką. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski dajemy wszystkie składniki i miksujemy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, wyrabiamy delikatne ciasto, robimy wałek, który dzielimy na dwie równe części. Każdą część dzielimy na 6 równych plastrów, z których formujemy w rękach kule, a następnie rozpłaszczamy je na blacie na mniej więcej okrągłe placki o grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie płaskie blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Zostawcie spore odległości między plackami. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki robimy wgłębienia na środku bułek, dociskając szklankę prawie do końca grubości bułki. Wgłębienie wypełniamy serem troszkę ponad bułkę. Smarujemy bułki i ser roztrzepanym jajkiem, zostawiamy bułki na 10 minut, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut na funkcję góra-dół. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika na kratkę do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy i polewamy delikatnie kreskami po bułkach. Lukier nie jest za słodki, jest delikatnie cytrynowy. Możecie oczywiście z niego zrezygnować, ale myślę, że nie jest to konieczne.
Smacznego :))
biały ser, twaróg, drożdże,
Muszą smakować nieziemsko :) wyglądają super-apetycznie!
OdpowiedzUsuń