Co potrzeba:
- 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej,
- 1 duża marchewka,
- ¼ główki młodej kapusty,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- ostra mielona papryka,
- tymianek,
- olej do smażenia,
Wykonanie:
Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu po 1 minucie z każdej strony. Obsmażone mięso przekładamy na talerz. Wlewamy ponownie 4 łyżki oleju i smażymy drugą porcję, a potem trzecią, ponownie dolewając 4 łyżki oleju. Za każdym razem obsmażamy tylko po 1 minucie z każdej strony. Kapustę kroimy w bardzo drobne paseczki, marchewkę w plasterki, a szerszy koniec w półplasterki. Na rozgrzany tłuszcz pozostały na patelni przekładamy marchewkę i kapustę. Smażymy 10 minut na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Kapusta i marchewka powinna być zeszklona. Po 5 minutach smażenia dolewamy płyn, który powstał na talerzu z obsmażonym mięsem. Nie zapomnijcie o nim, ponieważ jest w nim całą kwintesencja smaku. Gotową kapustę z marchewką układamy równomiernie na blachę, posypujemy pieprzem, na tym układamy obsmażone plastry łopatki, przykrywamy szczelnie folią aluminiową podginając ją pod krawędzią blachy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy na termoobiegu 50 minut, następnie delikatnie zdejmujemy folię, odwracamy mięso, przykrywamy szczelnie folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być kruche i upieczone.
Smacznego :))
Łopatka wieprzowa, wieprzowina, marchewka, młoda biała kapusta,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1