Co potrzeba:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 6 średnich pieczarek,
- 6 większych cebul,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- czosnek granulowany,
- oregano
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, z każdej strony posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, oregano i tymiankiem, zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w plastry o grubości ok. 4 mm, układamy na dnie blachy polanej olejem jeden plaster obok drugiego, posypujemy pieprzem. Obieramy pieczarki, kroimy w cienkie plasterki razem z ogonkami do miski. Na przygotowaną cebulę układamy dość ciasno plastry karkówki, na wierzch każdego plastra dajemy pieczarki delikatnie je dociskając. Blachę przykrywamy szczelnie folią aluminiową (nie ma znaczenia, którą stroną)podwijając ją pod brzegi blachy. Jeśli macie folię za małą do przykrycia blachy, dajcie dwa kawałki tak, żeby jeden nachodził na drugi i włóżcie blachę do piekarnika w ten sposób, żeby wejście pod wierzchnią część folii było skierowane w stronę do szyby. Nadmuch powietrza w piekarniku nie będzie podnosił folii. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 50 minut na termoobiegu. Po tym czasie zdejmujemy delikatnie folię, odwracamy mięso na drugą stronę uważając, żeby pieczarki nie spadły, przykrywamy z powrotem tą samą folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Na koniec zdejmujemy folię, odwracamy mięso, pieczemy bez przykrycia 5 minut. Mięso powinno być delikatne i kruche.
Smacznego :))
karkówka, wieprzowina, cebula, pieczarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1