Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Tę babkę uwielbiam piec na święta, najpierw jest piękną ozdobą stołu a potem pysznym dodatkiem do kawy. Z delikatną nutą cytryny, wilgotna, zachowuje długo świeżość, po przekrojeniu przykryjcie ją ściereczką


Co potrzeba:

  • 250 g masła + do wysmarowania formy

  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450,

  • 250 g cukru pudru + do oprószenia babki

  • 4 jajka,

  • 1 cytryna,

  • 2 łyżeczki nie czubate proszku do pieczenia,

Wykonanie:

Cytrynę szorujemy w ciepłej wodzie, wycieramy, turlamy przyciskając ręką do blatu, ścieramy skórkę do miseczki. Otartą ze skóry cytrynę przekrajamy na dwie części i wyciskamy sok do miseczki z otartą skórką. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji góra-dół. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy, aż przestygnie, delikatnie wykładamy babkę na talerz. Wystudzoną oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1