Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce

Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce


Nie jestem zwolennikiem gotowych potraw z torebki, jednak takiemu zastosowaniu zupy cebulowej nie mogłam się oprzeć.


Co potrzeba:
  • 500 g filetów z udźca kurczaka,

  • 1 opakowanie cebulowej zupy francuskiej (31 g),

  • mąka do panierowania,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1/4 kostki masła (50 g)
Wykonanie:

Filety myjemy, odsączamy z wody, posypujemy z każdej strony dokładnie solą i pieprzem, obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na średnim płomieniu. Kiedy filety będą usmażone, na patelnię wlewamy rozrobioną w 400 ml wody zupę cebulową. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania się płynu, zmniejszamy płomień, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając i odwracając mięso. W tym czasie płyn się zredukuje i powstanie pyszny cebulowy sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego :))

kurczak, udziec kurczaka, zupa francuska, filet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1