Kurczak pieczony z tymiankiem i rozmarynem

Kurczak pieczony z tymiankiem i rozmarynem


Pyszny i aromatyczny kurczak, którego najczęściej piekę właśnie według tego przepisu. Wam również polecam


Co potrzeba:

  • 1,5 kg kurczaka w całości,

  • ostra papryka w proszku,

  • tymianek suszony,

  • 15 gałązek świeżego tymianku,

  • 4 gałązki świeżego rozmarynu,

  • czosnek granulowany,

  • przyprawa typu Kucharek

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, rozcinamy wzdłuż piersi tak, żeby można było go położyć na płasko, obsypujemy obficie z każdej strony i pod skrzydłami kucharkiem, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, suszonym tymiankiem. Układamy na blaszce świeży rozmaryn i świeży tymianek, na zioła na płasko kładziemy rozciętego kurczaka skórką do góry a wnętrzem do blachy, rozpłaszczamy go delikatnie dociskając ręką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy na termoobiegu 30 minut. Odwracamy, pieczemy 10 minut. Odwracamy ponownie, pieczemy jeszcze 10 minut.

Smacznego :))

1 komentarz:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1