Pyszny i aromatyczny kurczak, którego najczęściej piekę właśnie według tego przepisu. Wam również polecam
Co potrzeba:
- 1,5 kg kurczaka w całości,
- ostra papryka w proszku,
- tymianek suszony,
- 15 gałązek świeżego tymianku,
- 4 gałązki świeżego rozmarynu,
- czosnek granulowany,
- przyprawa typu Kucharek
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, rozcinamy wzdłuż piersi tak, żeby można było go położyć na płasko, obsypujemy obficie z każdej strony i pod skrzydłami kucharkiem, ostrą papryką, czosnkiem granulowanym, suszonym tymiankiem. Układamy na blaszce świeży rozmaryn i świeży tymianek, na zioła na płasko kładziemy rozciętego kurczaka skórką do góry a wnętrzem do blachy, rozpłaszczamy go delikatnie dociskając ręką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy na termoobiegu 30 minut. Odwracamy, pieczemy 10 minut. Odwracamy ponownie, pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego :))
Zapisuje i wypróbuje na pewno:)
OdpowiedzUsuń