Co potrzeba na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody,
- 1 średnia cebula,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 1 płaska łyżeczka oregano,
- 1 płaska łyżeczka tymianku,
- 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
- mąka pszenna do obtoczenia pulpetów,
Co potrzeba na sos:
- 200 g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych na kawałki
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżeczka posiekanego koperku,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpety dajemy do miski, wyrabiamy do połączenia składników, formujemy kulki wielkości nieco większej od orzecha włoskiego, obtaczamy w mące. Do rondla wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia wsypujemy 1 łyżeczkę soli, a następnie wkładamy przygotowane pulpety. Dodajemy grzyby, pokrojoną bardzo drobno cebulę, delikatnie mieszamy, gotujemy 40 minut bez przykrycia na mniejszym płomieniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki. Wyłączamy płomień. Do kubka dajemy 1 łyżkę śmietany i 3-4 łyżki gorącego sosu, mieszamy, wlewamy z powrotem do pulpetów, mieszamy, doprawiamy solą.
Smacznego :))
mielone, wołowina, wieprzowina, cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1