Rolada z boczku peklowanego

Rolada z boczku peklowanego


Nie ma nic lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny


Co potrzeba do pieczenia rolady:

  • 1,2 kg boczku chudszego, surowego bez kostek, 

  • 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,

  • 4 ząbki czosnku w łupkach,

  • ostra papryka mielona,

  • pieprz mielony,

  • czosnek granulowany,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • 3 liście laurowe,

Co potrzeba do peklowania:

  • 1,2 l wody,

  • 1 i ½ łyżki soli peklowej,

  • 10 ziaren ziela angielskiego,

  • 10 ziaren pieprzu,

  • 4 liście laurowe,

  • 4 duże ząbki czosnku w łupkach

Wykonanie:

Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Odcinamy skórę z boczku, boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, ponieważ chcemy, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy powierzchnię, która będzie zwijana do środka przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posypujemy dość sporą ilością ostrej papryki i pieprzu, zwijamy ciasno, zawiązujemy w czterech miejscach nicią kuchenną, z wierzchu obsypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na kawałku folii aluminiowej układamy na przemian zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie i liść laurowy, na to kładziemy roladę, przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, zaciskamy brzegi folii górnej i dolnej ze sobą, podnosimy nieco do góry, żeby płyn nie wypływał podczas pieczenia. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 75-80 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z roladą z piekarnika, odchylamy troszkę folii, żeby wylatywała para. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :))

boczek, czosnek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1