Nie ma nic lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny
Co potrzeba do pieczenia rolady:
- 1,2 kg boczku chudszego, surowego bez kostek,
- 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
- 4 ząbki czosnku w łupkach,
- ostra papryka mielona,
- pieprz mielony,
- czosnek granulowany,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
Co potrzeba do peklowania:
- 1,2 l wody,
- 1 i ½ łyżki soli peklowej,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu,
- 4 liście laurowe,
- 4 duże ząbki czosnku w łupkach
Wykonanie:
Do wody dodajemy zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy sól peklową, dokładnie mieszamy. Odcinamy skórę z boczku, boczek rozcinamy na cieńszy plaster, ale nie docinamy go do końca, ponieważ chcemy, żeby powstała większa powierzchnia. Wkładamy boczek do zalewy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 7 dni do lodówki. Jeśli płyn nie pokrywa całego mięsa, musicie je codziennie odwracać. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy, osączamy z płynu, nacieramy powierzchnię, która będzie zwijana do środka przepuszczonym przez praskę czosnkiem, posypujemy dość sporą ilością ostrej papryki i pieprzu, zwijamy ciasno, zawiązujemy w czterech miejscach nicią kuchenną, z wierzchu obsypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na kawałku folii aluminiowej układamy na przemian zmiażdżony czosnek w łupce, ziele angielskie i liść laurowy, na to kładziemy roladę, przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, zaciskamy brzegi folii górnej i dolnej ze sobą, podnosimy nieco do góry, żeby płyn nie wypływał podczas pieczenia. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 75-80 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z roladą z piekarnika, odchylamy troszkę folii, żeby wylatywała para. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :))
boczek, czosnek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1