Truskawki są owocami sezonowym i mieć je w zimie bezcenne. Zróbcie je koniecznie w syropie a zostaną z Wami na dłużej
Co potrzeba:
- Truskawki,
- Po 6 łyżek cukru na każdy słoik 0,33 l
Wykonanie:
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, wypełniamy słoiki, zasypujemy cukrem, zakręcamy. Słoiki wstawiamy do garnka wyścielonego ściereczką, wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików, gotujemy 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Zostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień powtarzamy gotowanie jeszcze raz gotując 20 minut. Rok wcześniej zrobiłam na próbę 10 słoików. Pięć z nich gotowałam tylko raz, a pięć dwa razy. Te gotowane tylko raz zaczęły mi fermentować, te gotowane dwa razy zjadłam ze smakiem po roku.
Smacznego:))
truskawki, syrop
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1