Rewelacyjne pierogi smażone w głębokim oleju z przepisu mojej mamy robią furorę na każde święta i na imprezach rodzinnych. Przepis jest dość wiekowy, korzysta z niego już trzecie pokolenie, więc i Wam przypadnie do gustu, a właściwie do smaku.
Co potrzeba na ciasto:
- 5 jajek + 3 żółtka,
- 1 kg maki tortowej typ 450 + do podsypywania,
- 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%,
- 3/4 szklanki letniej wody przegotowanej,
- 2 pełne łyżki oleju
Co potrzeba na farsz do pierogów:
- 1 średnia główka kapusty (1,7-1,8 kg),
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 kg cebuli,
- 3 pełne garści suszonych grzybów,
- Przyprawa typu Kucharek,
- pieprz,
- sól
Oraz:
- 1,5 l oleju do smażenia
Wykonanie farszu:
Grzyby zalewamy gorącą wodą, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 3 godziny. Po tym czasie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, wystudzone kroimy drobno do miski. W międzyczasie, kiedy grzyby się gotują, kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę kroimy na pół, dajemy do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do zagotowania się wody. Wsypujemy 1 pełną łyżkę Kucharka, gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka. Odstawiamy do wystudzenia. Na dużej, głębokiej patelni z 4 łyżkami oleju podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Zimną kapustę odciskamy z wody, kroimy drobno, przekładamy na patelnię z cebulą. W czasie, kiedy gotuje się biała kapusta i grzyby, do osobnego garnka przekładamy odciśniętą kapustę kiszoną, zalewamy wodą, gotujemy, aż zmięknie, następnie odcedzamy, czekamy, aż ostygnie i kroimy drobno. Pokrojoną kiszoną kapustę przekładamy na patelnię do białej kapusty i cebuli, dodajemy pokrojone wcześniej grzyby, mieszamy, smażymy całość, aż do odparowania płynu. Na koniec doprawiamy pieprzem. Farsz powinien być nieco pikantny. Gdyby okazało się, że jest za mało słony, dosypcie troszkę soli. Farsz możecie zrobić dzień wcześniej niż ciasto, możecie go również zamrozić i wykorzystać dużo później.
Wykonanie pierogów:
Do miski lub na blat dajemy mąkę, jajka z żółtkami, śmietanę, olej, mieszamy najpierw łyżka, a następnie wyrabiamy ręką. Dolewamy po odrobinie wody żeby nam się lepiej wyrabiało ciasto, które powinno być bardzo lekkie i dość luźne, nie powinno się lepić do rak. Ciasto dzielimy na 4 części, trzy wkładamy do osobnych woreczków, żeby nie obsychały, a czwarte wykładamy na blat posypany mąką, Wałkujemy cienki placek, wykrawamy kółka na pierogi, każde wypełniamy farszem, formujemy i zlepiamy na kształt pierogów, odkładamy na posypanym mąką blacie, przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychały, aż wyrobimy wszystkie kawałki ciasta. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy po kilka pierogów, smażymy na złoty kolor.
Smacznego :))
kapusta kiszona, grzyby, kapusta biała
To prawda,pierogi mojej Teściowej są pyszne, hit każdych świąt. i takie inne . radzę wypróbować przepis.warto.
OdpowiedzUsuńWyglądają niebiańsko!
OdpowiedzUsuńNa jaką grubość rozwałkować ciasto?
OdpowiedzUsuń