Do zrobienia tego pysznego dania szczególnie zachęcam osoby, które lubią szpinak. Wykonanie jest bardzo proste, a smak pozostaje długo w pamięci. Polecam je również osobom, które wykręcają się jak mogą od jedzenia szpinaku. W tym daniu szpinak nabiera doskonałego smaku i nie ma nic wspólnego z „koszmarem z dzieciństwa”
Co potrzeba:
- Makaron tagliatelle,
- 800 g piersi z kurczaka,
- 500 g świeżych liści szpinaku,
- 4 średnie cebule,
- 6 średnich ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki,
- 1 czubata łyżka masła,
- Olej rzepakowy,
- Sól
- 330 g kwaśnej śmietany 18%,
- 1/3 szklanki wody,
- Szczypta soli,
- Szczypta bazylii,
- Szczypta oregano,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
W garnku gotujemy makaron. Pierś płuczemy, odsączamy z wody, kroimy plasterki o grubości 0,5 cm, przekładamy do wysokiej i szerokiej patelni z rozgrzanymi 4 łyżkami oleju. Smażymy na średnim płomieniu rozkładając kurczaka równomiernie na patelni. Kiedy spód plasterków zacznie się ścinać, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy 3-4 minuty, żeby druga strona również się ścięła. Po tym czasie odwracamy jeszcze raz i smażymy 1 minutę. Mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały na patelni tłuszcz dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Przekładamy razem z tłuszczem do miski z mięsem. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, dusimy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dajemy 1 czubatą łyżkę masła. Do miękkiej, uduszonej cebuli dajemy wypłukany i osączony szpinak. Mieszamy, smażymy do miękkości. Kiedy szpinak będzie usmażony, dodajemy z powrotem usmażone wcześniej mięso wraz z czosnkiem, dokładnie mieszamy, smażymy całość 3-4 minuty.
Wykonanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dajemy do rondelka, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut na małym płomieniu mieszając, żeby się nie przypalił.
Propozycja podania:
Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy sosem śmietanowym, na wierzch nakładamy mięso ze szpinakiem.
Smacznego:))
kurczak, pierś, szpinak, śmietana, czosnek, piersi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1