Bardzo smaczna i delikatna sałatka obiadowa o nieco słodko kwaśnym smaku. Z podanej proporcji wychodzi ok. 12 słoików 0,33 l
Co potrzeba:
- 2 kg ogórków nie przerośniętych,
- 3 duże, mięsiste, czerwone papryki,
- 500 g średniej cebuli,
- 500 g marchewki,
- 1 duża główka czosnku,
- 1 i 1/2 nie czubate łyżki soli
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka octu
Do miski kroimy ogórki ze skórą w plasterki, dodajemy paprykę pokrojoną w drobniejsze paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę startą na grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól. Wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na 15 minut, przekładamy upychając ciasno do słoików bez powstałego płynu. Zostawiamy miejsce ok. 1 cm od brzegu słoika na zalewę. Składniki na zalewę dajemy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dokładnie mieszamy. Wyłączamy płomień. Gorącą zalewę wlewamy do każdego słoika, zakręcamy. Słoiki układamy w garnku wyłożonym ściereczką, wlewamy wodę do wysokości 3/4 słoików, gotujemy 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Po wyjęciu nie odwracamy słoików.
Smacznego :))
ogórki, papryka, cebula, marchewka, czosnek, zalewa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1