Kruche ciasto z malinami Anulka

Kruche ciasto z malinami Anulka


Kruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania. Koniecznie przechowujcie je w lodówce, jest tak delikatne, że przy ciepłej pogodzie zaczyna się topić. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm

Co potrzeba na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g masła + do wysmarowania blachy
  • 450 g malin, 
  • 3 żółtka, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 
Co potrzeba na masę: 
  • 1 szklanka mleka 3,2 %, 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej, 
  • 3 jajka + 3 białka, 
  • 3 nie czubate łyżki cukru pudru, 
  • 200 g śmietany kwaśnej 18%

 Wykonanie:

Do misy robota, na blat lub dużej miski dajemy mąkę i masło, siekamy, dodajemy żółtka, cukier, wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię, wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach na tortownicę porządnie wysmarowaną masłem łącznie z bokami, rozkładamy ciasto równomiernie ugniatając palcami, a boki zagniatamy do góry obręczy do wysokości 3/4. Nakłuwamy widelcem, żeby w trakcie pieczenia nie zrobiły się bąble. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 12 minut na funkcji pieczenia góra-dół. Ciasto nie powinno być zrumienione. Wyjmujemy do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę. Łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami zimnego mleka, tak, żeby mieszanka była dość płynna, pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzącego dolewamy rozrobioną mąkę, mieszamy do ponownego zagotowania. Masa powinna zgęstnieć. Zostawiamy do ostudzenia. Gdyby porobiły się grudki, nie przejmujcie się tym za bardzo. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy do ostudzonej masy, stawiamy na kuchenkę i ponownie ogrzewamy cały czas mieszając. Kiedy masa zrobi się ciepła, wyłączamy płomień i zostawiamy do ostudzenia. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, ubijamy dalej, aż piana zrobi się błyszcząca, dodajemy śmietanę, miksujemy na dużych obrotach, piana zrobi się rzadka, dodajemy wystudzony budyń, dalej miksujemy, aż do uzyskania delikatnej pianki. Na dno wystudzonego ciasta wykładamy równomiernie maliny, zalewamy je masą. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiach na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia w tortownicy. Z tortownicy wyjmujemy zupełnie wystudzone.

Smacznego :))

maliny, kwaśna śmietana 18%, 





2 komentarze:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1