Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie porowo-śmietanowym


Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie

Co potrzeba:
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg),
  • 1 por (300-400 g),
  • 400 g śmietanki słodkiej 30%,
  • Masło do smażenia,
  • Olej do smażenia,
  • Sól,
  • Pieprz mielony,
  • Czosnek granulowany,
  • Czosnek niedźwiedzi suszony,
  • Papryka chili mielona,

Wykonanie:

Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki w całości razem z zieloną częścią, oczywiście z usuwając zewnętrzne brzydkie łodygi. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony do zrumienienia, przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oleju, układamy drugą porcję polędwiczek i również smażymy po 4 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy bardzo często mieszając do zeszklenia, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy z powrotem mięso, smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.

Smacznego :))


polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, por śmietanka 30$%, sos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1