Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych mięs, doskonałe w smaku, mało pracochłonne, ponieważ szybko się smaży. Doskonałe na szybkie ale też wykwintne danie
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg),
- 1 por (300-400 g),
- 400 g śmietanki słodkiej 30%,
- Masło do smażenia,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz mielony,
- Czosnek granulowany,
- Czosnek niedźwiedzi suszony,
- Papryka chili mielona,
Wykonanie:
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy,
nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski.
Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, czosnkiem
niedźwiedzim i papryką chili. Por kroimy w plasterki w całości razem z zieloną
częścią, oczywiście z usuwając zewnętrzne brzydkie łodygi. Na dużej patelni
rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję
przyprawionych polędwiczek tak, żeby nie nachodziły na siebie, smażymy na
średnim płomieniu po 4 minuty z każdej strony do zrumienienia, przekładamy
bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy kolejne 4 łyżki oleju,
układamy drugą porcję polędwiczek i również smażymy po 4 minuty z każdej
strony. Usmażone przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na pozostały
po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy bardzo często mieszając
do zeszklenia, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy z powrotem mięso, smażymy
5 minut, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło. W razie potrzeby
jeszcze doprawiamy.
Smacznego :))
polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, por śmietanka 30$%, sos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1