Z kawą, z herbatą, z mlekiem, każdy je jak lubi. Z przepisu wychodzi 12 szt. pysznych, mięciutkich babeczek
- 300 g rabarbaru o szerokości łodygi 1-2 cm,
- 300 g mąki tortowej typ 450,
- 150 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rabarbar kroimy bez obierania w plasterki o grubości 0,3
-0,5 mm. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy 2 żółtka, ucieramy,
dodajemy ekstrat waniliowy, mleko, ucieramy do powstania delikatnego kremu.
Krem będzie wyglądał jak zwarzony i jest to prawidłowe. Dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do
ciasta, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy rabarbar w takiej
ilości, żeby zostało po 4 kawałki na dodanie na wierzch na każdą babeczkę. Mieszamy
dokładnie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę na muffinki smarujemy masłem lub
wykładamy papierowymi foremkami. Za pomocą dwóch łyżek wykładamy ciasto do
otworów do równej wysokości z blachą, na wierzch dajemy po 4 kawałki rabarbaru, wkładamy
do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z
piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone posypujemy niewielką
ilością cukru pudru.
Tak wyglądają zaraz
po wyjęciu piekarnika.
Smacznego :))
babeczki, rabarbar, muffinki
Bardzo lubię takie muffinki :)
OdpowiedzUsuńTo super :D
UsuńUwielbiam w każdej postaci ☺
OdpowiedzUsuńPyszotki słodko kwaskowate, mniamm :)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzięki :D
Usuńpysznie wyglądają ;-D
OdpowiedzUsuń