Muffinki z rabarbarem


Muffinki z rabarbarem

Z kawą, z herbatą, z mlekiem, każdy je jak lubi. Z przepisu wychodzi 12 szt. pysznych, mięciutkich babeczek

Co potrzeba:
  • 300 g rabarbaru o szerokości łodygi 1-2 cm,
  • 300 g mąki tortowej typ 450,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Rabarbar kroimy bez obierania w plasterki o grubości 0,3 -0,5 mm. W misce ucieramy miękkie masło z cukrem, dodajemy 2 żółtka, ucieramy, dodajemy ekstrat waniliowy, mleko, ucieramy do powstania delikatnego kremu. Krem będzie wyglądał jak zwarzony i jest to prawidłowe. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia składników.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy na niskich obrotach, dodajemy rabarbar w takiej ilości, żeby zostało po 4 kawałki na dodanie na wierzch na każdą babeczkę. Mieszamy dokładnie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę na muffinki smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi foremkami. Za pomocą dwóch łyżek wykładamy ciasto do otworów do równej wysokości z blachą, na wierzch dajemy po 4 kawałki rabarbaru, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 35-40 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru i suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Wystudzone posypujemy niewielką ilością  cukru pudru. 

Tak wyglądają zaraz po wyjęciu  piekarnika.


Smacznego :))

babeczki, rabarbar, muffinki

7 komentarzy:

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1