Doskonałe danie na rozpoczęcie dnia. Banalnie proste, smaczne i pożywne. Niektórzy lubią je też
na obiad i kolację. Poniżej podaję proporcję na dwa jajka
Co potrzeba:
- 2 jajka,
- 4 plastry szynki,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
Wykonanie:
Na patelnię z roztopionym tłuszczem układamy plastry szynki tak, żeby
nie nachodziły na siebie, smażymy na średnim płomieniu. Kiedy jedna strona
będzie rumiana, przewracamy szynkę na drugą stronę, wbijamy jajka delikatnie,
żeby żółtka nie popękały, posypujemy szczypiorkiem, smażymy na mniejszym
płomieniu do momentu, aż białka się zetną. Jeśli lubicie ścięte żółtka, pod koniec smażenia przykryjcie patelnię pokrywką.
Smacznego :))
szynka, jajka, szczypiorek
Jajka na śniadanie zawsze wygrywają :D
OdpowiedzUsuń